Tuesday, January 21, 2014

ျမန္မာႏုိင္ငံပုစြန္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း ေရခ်ဳိပုစြန္သားေဖာက္ လမ္းၫႊန္ခ်က္မ်ားထုတ္ေဝသြားမည္

ျမန္မာႏုိင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္၌ ယခုလ ဒုတိယပတ္အတြင္း ျပဳလုပ္ ခဲ့သည့္ ေရခ်ဳိ ပုစြန္ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ အလုပ္႐ံုေဆြးေႏြး ပြဲ၏ ေဆြးေႏြးခ်က္မ်ားအရ ျမန္မာ ႏုိင္ငံ ပုစြန္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းက ေရခ်ဳိပုစြန္သားေဖာက္သည့္လုပ္ ငန္းစဥ္မ်ားတြင္ လုိက္နာ ရမည့္ အခ်က္အလက္မ်ားကို လမ္းၫႊန္ ခ်က္အျဖစ္ ေဆာင္ရြက္သြားရန္ ရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ငါးလုပ္ငန္း အဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာသည္။

ေရခ်ဳိပုစြန္သားေဖာက္ရာတြင္ ဥေဆာင္ထားေသာ ပုစြန္အမႀကီး မ်ားကို ျမစ္အတြင္းမွ ဖမ္း၍ထုတ္ လုပ္မႈမ်ားရွိၿပီး ေမြးကန္မ်ားအတြင္း ဥေဆာင္ပုစြန္အမႀကီးမ်ားကို ေမြး ျမဴထုတ္ လုပ္မႈ မ်ားရွိေၾကာင္း သိရ သည္။

''သဘာဝေရျပင္က ဖမ္းဆီးတဲ့ ပုစြန္အမႀကီးက သန္စြမ္းတဲ့ သား ေပါက္၊ သားေလာင္းေတြရွိမယ္ လို႔ထင္ေပမယ့္ အဲဒီလိုမဟုတ္ ေတာ့ဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ သဘာဝေရျပင္ေတြမွာ ပ်က္စီးယို ယြင္းမႈေတြျဖစ္လာၿပီ။ ေဆးဝါးသံုး စြဲမႈေတြကေန အက်ဳိးသက္ေရာက္ မႈေတြရွိႏုိင္တဲ့အျပင္ ဘက္ထရီေရွာ့ တုိက္တာတုိ႔ ပါရွိတဲ့အတြက္ ဥ ေဆာင္တဲ့ပုစြန္အမႀကီးေတြရဲ႕ ဥက ေအာင္ျမင္မႈမျဖစ္တဲ့အေနအထား ေတြျဖစ္တယ္။ သားေဖာက္စခန္းေတြ မွာ က်င့္သံုးရမယ့္လမ္းစဥ္ေတြ၊ ႀငသ ွနခကမငအပ ေတြကို ၾကပ္ၾကပ္မတ္ မတ္ေဆာင္ရြက္ရမယ့္ အေနအထား ျဖစ္တယ္။ မၾကာမီမွာ ျမန္မာႏုိင္ငံ ပုစြန္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအေနနဲ႔ ပုစြန္ သားေဖာက္တဲ့ကိစၥကိုလမ္းၫႊန္ခ်က္ ေတြ ထုတ္ဖုိ႔ရွိတယ္''ဟု ျမန္မာ ႏုိင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွဒုတိယ ဥကၠ႒ဦးဟန္ထြန္းကေျပာသည္။

ဥေဆာင္ထားေသာ ပုစြန္အမ ႀကီးမ်ား၏ ဥမ်ားေအာင္ျမင္မႈမရွိ သည့္အတြက္ ရရွိလာေသာ သား ေပါက္မ်ားတြင္ ေသဆံုးမႈမ်ားျဖစ္ ေပၚေနေသာေၾကာင့္ ေရခ်ဳိပုစြန္ သားေဖာက္လုပ္ငန္း စဥ္မ်ားတြင္ လိုက္နာရမည့္ စည္းမ်ဥ္းစည္း ကမ္းမ်ားကို လမ္းၫႊန္ခ်က္မ်ား အျဖစ္ေရးသား သြားရန္ ရိွေၾကာင္း သိရသည္။

၁၉၉၉ ခုႏွစ္မွ ၂ဝဝ၈ ခုႏွစ္ အထိ ပုဂၢလိကသားေဖာက္စခန္း မ်ားမွ ေရခ်ဳိပုစြန္သားေပါက္ ၃၇၅၇ သိန္းထုတ္လုပ္ႏုိင္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ပုစြန္သည္ White Meat ျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးအရ အေထာက္အကူ ျပဳေသာ အဆင့္ျမင့္ပ႐ိုတင္းျဖစ္ ေၾကာင္း၊ အေရွ႕ေတာင္အာရွႏုိင္ငံမ်ား အေနျဖင့္ ေရခ်ဳိ ပုစြန္တုိးတက္ ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ သုေတသန ရန္ပံုေငြမ်ား အကုန္ အက်ခံကာ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇျမႇင့္တင္ ေရးအစီအစဥ္မ်ား လုပ္ေဆာင္ေနေသာ္လည္း ျမန္မာ ႏုိင္ငံ အေနျဖင့္ မ်ဳိးေကာင္းမ်ဳိးသန္႔ မ်ားႏွင့္ကန္သြင္း ေမြးျမဴထုတ္လုပ္မႈ နည္းစနစ္မ်ားကို ထိန္းသိမ္း ကာ ေရခ်ဳိပုစြန္ ပိုမိုထုတ္လုပ္ႏုိင္ေရး ေဆာင္ရြက္ သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ပုစြန္လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္း၏ ေရခ်ဳိပုစြန္တုပ္ႀကီး ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ေရးသံုးသပ္ခ်က္ စာတမ္းအရ သိရသည္။

The Union Dailt

0 comments:

Post a Comment