ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ အသစ္တစ္ခုအရ Alcohol လံုး၀ မေသာက္သံုးတဲ့ သူေတြဟာ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္နဲ႔ ေသဆံုးႏိုင္ေျခမ်ားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
Alcohol ပါ၀င္တဲ့ ဘီယာ၊ ၀ိုင္နဲ႔ အေဖ်ာ္ယမကာေတြကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြဟာ လံုး၀မေသာက္တဲ့ သူေတြထက္ အသက္ရွည္ရွည္ ေနထိုင္ႏိုင္ၿပီး အလြန္အကြ်ံမဟုတ္တဲ့ Drinking ျဖစ္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။
Alcohol ပါ၀င္တဲ့ ဘီယာ၊ ၀ိုင္နဲ႔ အေဖ်ာ္ယမကာေတြကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြဟာ လံုး၀မေသာက္တဲ့ သူေတြထက္ အသက္ရွည္ရွည္ ေနထိုင္ႏိုင္ၿပီး အလြန္အကြ်ံမဟုတ္တဲ့ Drinking ျဖစ္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။
ဒါဟာ ကမာၻေက်ာ္ TIME မဂၢဇင္းႀကီးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ပါ။ အေမရိကန္ Texas တကၠသိုလ္မွ စိတ္ပညာရွင္ ‘Charles Holahan’ ဦးေဆာင္တဲ့ အဖြဲ႔ဟာ လူေတြကို အသက္အရြယ္ အပိုင္း အျခား လိုက္ သုေတသနျပဳခဲ့ၿပီး ယခုကဲ့သို႔ ေတြ႔ရွိခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။
၎တို႔ရဲ႕ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ Alcohol တစ္ခါမွ မေသာက္သံုးတဲ့ သူေတြအတြက္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခဟာ အျမင့္ဆံုး အေနအထားမွာ ေရာက္ေနၿပီး အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးတဲ့ သူေတြအတြက္ေတာ့ ေသဆံုးႏိုင္ေျခဟာ အလယ္အလတ္ အဆင့္မွာ ရွိပါတယ္။ တစ္ရက္လွ်င္ ပ်မ္းမွ် တစ္ခြက္ကေန သံုးခြက္ အထိ ပံုမွန္ေသာက္သံုးတဲ့ သူေတြအတြက္ကေတာ့ ေသဆံုးႏိုင္ေျခ အနည္းဆံုးျဖစ္ပါသတဲ့။
၎တို႔အေနနဲ႔ လူအေယာက္ ၂၀၀၀ နီးပါးကို သုေတသနျပဳခဲ့တာ ျဖစ္ၿပီး ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ ၄၁% သာ အေသေစာတာ ျဖစ္ပါတယ္။ လံုး၀မေသာက္တဲ့သူေတြမွာေတာ့ ၆၉%ေလာက္က ေစာေစာစီးစီး ေသၾကၿပီး အလြန္အကြ်ံေသာက္ၾကတဲ့သူေတြထဲမွာ ၆၀%ေလာက္က အေသေစာၾကပါတယ္။
ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ရွိတဲ့ အေၾကာင္းျပခ်က္တစ္ခုကေတာ့ Alcohol ဟာ လူမႈဆက္ဆံေရး အဆင္ေျပေခ်ာေမြ႔ေစဖို႔ အတြက္ ၾကားခံပစၥည္းတစ္ခုပါ။
ဒါ႔အျပင္ ပံုမွန္ေသာက္တဲ့သူေတြဟာ လံုး၀မေသာက္တဲ့သူေတြထက္ အခမ္းအနားေတြမွာ ပိုမိုေပ်ာ္ရႊင္မႈ ရရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္လက္ခ်မ္းသာၿပီး ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးလည္း ေကာင္းမြန္လာတာေပါ႔။
Alcohol ႀကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့ ၀မ္းေျမာက္စရာပါပဲ။
အလြန္အကြ်ံမျဖစ္ဖို႔ေတာ့ အထူးလိုအပ္ပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ တစ္ခုသတိျပဳရမွာက ဒါဟာ အေမရိကန္မွာလုပ္တဲ့ သုေတသနျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ႏိုင္ငံသားေတြ ဟာ သန္မာၿပီး ခံႏိုင္ရည္လည္း ရွိၾကတဲ့အျပင္ အဲဒီမွာေရာင္းတဲ့ အရက္ဘီယာေတြဟာ အရည္ အေသြးေကာင္း ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာကေတာ့ လူေတြဟာ ခံႏိုင္ရည္သိပ္မရွိၾကပဲ ဒီမွာေရာင္းေနတဲ့ အရက္ဘီယာေတြဟာ သူတို႔နဲ႔ယွဥ္ရင္ အရည္အေသြးညံ့ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သတိျပဳဆင္ျခင္ ႏိုင္ေစရန္ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။
Source: Business Insider
Kangyi (MCG)
0 comments:
Post a Comment