ေကာ္ဖီကိုတစ္ေန႔ သံုးခြက္ေလာက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ Hepatocellular
carcinoma, HCC လို႔ေခၚတဲ့ အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို၅၀% ေလ်ာ့
က်ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သုေတသန တစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
အသည္းကင္ဆာ HCC ဟာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါပံုစံျဖစ္ပါတယ္။
အီတလီႏိုင္ငံ၊ မီလန္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီ Dr.Carlo Vecchia က “ေကာ္ဖီရဲ႕
အသည္းကင္ဆာအေပၚ ကာကြယ္ ႏိုင္မႈဟာ ေကာ္ဖီက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို
ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ သက္ေသျပခ်က္အၿပီးမွာ ထြက္ေပၚ လာတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳကလည္း အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းခံ (risk factor) တစ္ခုျဖစ္ ပါတယ္”လို႔ေျပာ ၾကားထားပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို ၁၉၉၆ခုႏွစ္ကေန ၂၀၁၂ခုႏွစ္အထိ ျပဳလုုပ္ခဲ့ၿပီး
လူဦးေရစုစုေပါင္း ၃၁၅၃ဦးကို အရည္အ ေသြးျမင့္ ေလ့လာမႈစနစ္(high-quality
studies)္ကို အသံုးျပဳၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက အသည္းကင္
ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ျခင္းကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ဒါဟာေကာ္ဖီမွာ ပါ၀င္တဲ့ flavonoid က အသည္းအင္ဇိုင္းေတြ အေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈ၊
အသည္းကင္ဆာ ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ အသည္း ေျခာက္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မႈေတြ
ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္လို႔ Dr.Carlo က ရွင္းျပထားပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology မွာ ေဖာ္ျပထားပါ တယ္။
ၿငိမ္းေအး
Health Updates Journal
0 comments:
Post a Comment