Monday, June 24, 2013

သြားအေခါင္းေပါက္ျဖစ္ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးမယ့္ခ်ိစ္


ခ်ိစ္ေတြကို စားသံုးေပးျခင္းဟာ သြားေတြအေခါင္းေပါက္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ အသက္ ၁၂ႏွစ္ကေန ၁၅ႏွစ္အတြင္း ဆယ္ေက်ာ္သက္ ၆၈ဦး ပါဝင္ခဲ့ၿပီး ပါဝင္သူေတြမွာ ႏို႕ထြက္အစားအစာေတြ မစားသံုးမီ နဲ႔ စားသံုးအၿပီး ခံတြင္းစံကိုတိုင္း တာခဲ့ပါတယ္။
ကေလးငယ္ေတြမွာ ခံတြင္း pH ဟာ ၅.၅ထက္နည္းေနတယ္ ဆိုရင္ သြားပိုးစားျခင္း၊ သြားအေခါင္း ေပါက္ ျဖစ္ျခင္းေတြကို ခံစားရႏိုင္ၿပီး သြားအေပၚယံေႄကြလႊာ enamel ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခံတြင္း pH ဟာ ၅.၅ထက္မ်ားမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ အဲဒီေရာဂါေတြ မျဖစ္ ႏိုင္ပါဘူး။
သုေတသီေတြဟာ ပါဝင္တဲ့က ေလးငယ္ေတြကို အုပ္စုသံုးစုခြဲခဲ့ၿပီး ပထမအုပ္စုကိုခ်ိစ္၊ ဒုတိယအုပ္စုကို ႏြားႏို႔နဲ႔ တတိယအုပ္စုကို သၾကားမ ပါဝင္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြကို ေကြ်းခဲ့ပါ တယ္။ အစားအစာေတြကို သံုးမိနစ္ ၾကာစားသံုးေစၿပီး ခ်က္ခ်င္းပဲေရနဲ႔ အာလုပ္က်င္းခိုင္းပါတယ္။ အဲဒီ ေနာက္မွာ စားသံုးၿပီး ၁၀မိနစ္၊မိနစ္ ၂၀နဲ႔၃၀အၾကာမွာ ပါဝင္သူကေလး ေတြရဲ႕ ခံတြင္း pHကို တိုင္းတာခဲ့ပါ တယ္။ ေတြ႕ရွိရတာကေတာ့ ႏို႔နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္တဲ့ ကေလးေတြမွာ ဘာမွေျပာင္းလဲမႈမရွိပါဘူး။ ဒါေပ မယ့္ ခ်ိစ္ကို စားသံုးေပးသူေတြမွာ ေတာ့ ခံတြင္း pHေတြ ႐ုတ္တရက္ တက္လာၿပီး သြားအေခါင္းေပါက္ မျဖစ္ေစတဲ့ အာနိသင္ကို ရရွိခဲ့တာ ေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့တဲ့ သြားအေခါင္းေပါက္ မျဖစ္ေစတဲ့ခ်ိစ္ရဲ႕ အာနိသင္ဟာ ခံတြင္းမွာတံေတြးကို ထြက္ေစတာ ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ တံေတြးဟာ ခံတြင္းမွာရွိသင့္တဲ့ အက္ဆစ္ပမာဏ ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္ပါတယ္။ေနာက္ၿပီး ခ်ိစ္မွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ေတြဟာ သြား အေပၚယံေႄကြလႊာကိုလည္း အက္ဆစ္ ဓာတ္ကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of the Academy General Dentistry (AGD) မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါ တယ္။


0 comments:

Post a Comment