Monday, November 25, 2013

သင့္ က်န္းမာေရး (ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္ အာဟာရ မ်ား)


အသက္ ရွည္ရာ အနာမဲ့ ေၾကာင္း အတြက္ က်န္းမာေရး ေဆြးေႏြးပြဲ ေတြမွာ အစားအစာ မ်ားမွ အာဟာရ သို႔မဟုတ္ ဗီတာမင္ မ်ား ပါဝင္တဲ့ အေၾကာင္း အရာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဝိုင္း ေဆြးေႏြး ၾကတယ္။ ဗီတာမင္ ဆိုတဲ့ ဒီ အသံုးအႏႈန္း မစတင္ ကတည္းက လူတို႔ စားသံုး တဲ့ အစားအစာ ေတြမွာ ပါၿပီး သားပါ။ လူေတြ က အစားအစာ ကို ေကာင္းသည္ ထက္ ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ ၿပီး အထူးျပဳ အာဟာရ အျဖစ္နဲ႔ စားေသာက္ လာၾက တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အစာ လည္း ေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ ဆုိသလုိ အစာထဲမွာ ဗီတာမင္ ပါဝင္မႈ ကို ေလ့လာ သင့္ ပါတယ္။ ေရမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ က ဗီတာမင္ ဘီ နဲ႔ စီအုပ္စု တုိ႔ ျဖစ္ၿပီး အဆီမွာ ေပ်ာ္ဝင္ တဲ့ ဗီတာမင္ က ေအ၊ ဒီ၊ အီးနဲ႔ ေက အမ်ဳိးအစား ေတြ ပါဝင္တယ္။

ဗီတာမင္ေအ ကို အဓိက အားျဖင့္ အျမင္ အားေဆး (မ်က္လံုး အားေဆး) အေနနဲ႔ သိထား ၾကတယ္။ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ မလိုင္ ျပည့္ႏို႔၊ ေထာပတ္ မ်ား၊ ဒန္႔သလြန္ ရြက္၊ ကန္ စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ ရြက္၊ ကင္းပံုရြက္၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ေရႊဖ႐ံုသီး၊ ကန္စြန္းဥ နဲ႔ မုန္လာဥနီ တို႔ ပါဝင္ကာ ရရွိ ေဖာ္ထုတ္ ၿပီး အာနိသင္ အရ မ်က္စိ အျမင္ဓာတ္ ကို စူးရွ ေစပါတယ္။

ဗီတာမင္ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့ ရင္ ညအခါ မ်က္စိ မျမင္ျခင္း၊ မ်က္ခမ္းစပ္ ၍ မ်က္စိ ကြယ္ျခင္း၊ အျမင္အာ႐ံု ေဝဝါးျခင္း၊ ကေလးငယ္ ဆယ္ေက်ာ္ သက္မ်ား ဘယ္လက္ဖ်ံ ႏွင့္ ညာဒူးထက္ တြင္ ၾကာဆူးမ်ား ေပါက္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ေလျဖတ္ ျခင္း၊ ၾကြက္သား မ်ား ယိုယြင္း ပ်က္စီးေစျခင္း၊ ရင္သား၊ အဆုတ္၊ အူမႀကီး နဲ႔ သားအိမ္တို႔မွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြား တတ္ ပါတယ္။

ဗီတာမင္ဘီ ဟာ အာ႐ံုေၾကာ ဓာတ္လို႔ လူသိမ်ား ၿပီး ဆန္လံုးညိဳ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲမ်ဳိးစံု၊ ထမင္းရည္၊ အသားငါးမ်ား၊ အခြံမာသီးမ်ား နဲ႔ အရြက္မ်ား ဟာ ဗီတာမင္ ဘီ ေပါၾကြယ္ဝ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဘီ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ေသြး အားနည္း ျခင္း၊ အေရျပားနာ ႏွင့္ အာ႐ံု ေၾကာ ထိခိုက္ျခင္း၊ မိခင္ ဗီတာမင္ ဘီခ်ဳိ႕တဲ့ ပါက သေႏၶသား မွာ ပံုမွန္ ကေလး ထက္ သိမႈ ဥာဏ္စြမ္း ေနာက္က် ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1, B2, B6, B12 တို႔ဟာ ထင္ရွားၿပီး ဒိုင္ယာဆင္ နဲ႔ ေဖာလစ္ အက္စစ္ လည္း အေရးပါ တဲ့ အေျခအေန မွာ ရွိပါတယ္။

ဗီတာမင္ စီ အျပည့္အဝ ပါတဲ့ အစားအစာ ေတြက ဆီးျဖဴသီး၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ဖန္ခါးသီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ ဘယ္ရီသီး၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ေဂၚဖီစိမ္း၊ ဖန္ခါးသီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ ဘယ္ရီသီး၊ ဆီးျဖဴသီး မွာ ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ ပါတယ္။ ေန ေရာင္ျခည္ မွာ ဗီတာမင္ဒီ အျပည့္အဝ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ဒီ အျပည့္အဝ ပါတဲ့ အစာေတြ မွာ အ႐ိုးပါ ငါးကေလး မ်ား၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ အဆီပါ တဲ့ ငါးမ်ား၊ ႏုိ႔ အမ်ဳိးမ်ဳိး တို႔ ပါဝင္ကာ ရရွိ ေဖာ္ထုတ္ ၿပီး အာနိသင္ မ်ား မွာ အ႐ိုး ဖြဲ႕စည္းမႈ ပံု မမွန္ျခင္း ကို ကာကြယ္ တယ္။ အ႐ိုး ခုိင္ခံ့ ေစတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ အာနိသင္ မွာ အ႐ိုးႏွင့္ ယွဥ္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကို ကာကြယ္ ႏုိင္တယ္။ အ႐ိုး ပြျခင္း နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ ကာကြယ္ ႏုိင္တယ္။

ဗီတာမင္ အီး မွ အျပည့္အဝ ပါတဲ့ အစာေတြ ကို အခြံမာ သီးမ်ား၊ ေကာက္ႏွံေစ့၊ ေနၾကာေစ့၊ ဝါေစ့၊ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ငါးႀကီးဆီ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မ်ားျဖစ္ကာ ရရွိ ေဖာ္ထုတ္ၿပီး အာနိသင္ မ်ားမွာ လမေစ့ မီ ေမြးဖြား ကေလးမ်ား၊ မ်က္လံုး ဖြဲ႕စည္းမႈ မူ မမွန္ျခင္း၊ ေသြးအား နည္းျခင္း ကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ အာနိသင္ မ်ားမွာ ႏွလံုးေရာဂါ ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ရင္ဘတ္ ေအာင့္ျခင္း၊ ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း ကို ေလ်ာ့နည္း ေစပါတယ္။ ၾကြက္သား ယိုယြင္းမႈ ကို ကာကြယ္ တယ္။ ကိုယ္တြင္း အဂၤါ မ်ား မွာ အက်ိတ္ ဖြဲ႔စည္းျခင္း ျဖစ္ေပၚ ေစတဲ့ ေက်ာ႐ိုး အာ႐ံု ေၾကာမႀကီး ထိခိုက္ ေစျခင္း ကို ကာကြယ္ ေစပါတယ္။

ဗီတာမင္ေက တြင္ အစာ အာဟာရ အေနျဖင့္ ေျပာင္းဖူး၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ ပဲပုပ္ အဆီ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေကာက္ႏွံ မ်ား၊ အသည္း အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသား အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ ထြက္ ပစၥည္း မ်ား ပါဝင္ၿပီး အာနိသင္ မွာ ေသြးထြက္ လြန္ျခင္း ကို ကာကြယ္ ေပးတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ အာနိသင္ မွာ ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလည္ ပတ္မႈ ကို မွန္ကန္ ေစႏုိင္တဲ့ စနစ္ ကို ျဖစ္ေစ တယ္။

ဗီတာမင္ေအ ကို လြန္ကဲစြာ စားရင္ ပါးစပ္နံျခင္း၊ အသည္း ပ်က္စီးျခင္း၊ ဆံပင္ ကြၽတ္ျခင္း၊ အျမင္ အားနည္းျခင္း မ်ား ကို ခံစား ရၿပီး ဗီတာမင္ ဘီ အလြန္ စားရင္ ပါးစပ္၊ လက္မ်ား ထံု လာၿပီး အေရျပား နီရဲျခင္း၊ ယားျခင္း ျဖစ္တတ္ တယ္။ ဗီတာမင္ စီမ်ား ရင္ ဝမ္းဗိုက္ နာျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာ ျခင္း ျဖစ္ေစတယ္။ ဗီတာမင္ ဒီ ကို လြန္ကဲစြာ စားရင္ ႏွလံုး ၾကြက္သား လုပ္ငန္း လုပ္ေဆာင္မႈ ေႏွးေကြး ေစတယ္။ ဗီတာမင္ အီး ကို လြန္ကဲစြာ စားရင္ ေသြးအား နည္း ေဝဒနာ ခံစား ရေစ တယ္။ ဗီတာမင္ ေက လြန္ကဲစြာ စားရင္ ဝမ္းတြင္းပူ တဲ့ ေဝဒနာ ခံစား ရတတ္တယ္။ ဗီတာမင္ သည္ အာဟာရ ဓာတ္ကို စံုလင္ ျပည့္ဝ စြာ ေပးႏုိင္ေသာ္ လည္း အစာနဲ႔ ေဆး တည့္ေအာင္ လုိသည္ ထက္ပို မစားမိ ဖို႔ လို တယ္။ ဗီတာမင္ ပါဝင္မႈ မ်ား တဲ့ အစား အစာ ေတြဟာ ေယဘုယ် အားျဖင့္ လတ္ဆတ္ ေလေလ ဗီတာမင္ ပါဝင္မႈ မ်ားေလ ျဖစ္ၿပီး ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ လြန္းပါက ပ်က္စီး သြားတတ္ ၾကတယ္။ ဥပမာ - ဟင္းႏုနယ္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ပဲ အမ်ဳိးမ်ဳိး တို႔ ခ်က္ျပဳတ္မႈ ၾကာျမင့္ ရင္ ရွိၿပီးသား ဗီတာမင္ ေတြ ကုန္ခန္း သြားတတ္ လို႔ ခ်က္ျပဳတ္ရာ မွာ ကြၽမ္းက်င္ ဖုိ႔ လိုအပ္ ပါတယ္။

ေကတု

0 comments:

Post a Comment