Wednesday, November 13, 2013

တစ္ေန႔ အခ်ိဴရည္ ၂ ဘူးေသာက္လွ်င္ ေက်ာက္ကပ္ ပုိပ်က္စီးႏိုင္

သၾကားဓာတ္ အေျမာက္ အျမား ပါ၀င္သည့္ အခ်ိဳရည္ မ်ားကုိ တစ္ေန႔လွ်င္ ႏွစ္ဘူးခန္႔ ေသာက္သံုး သူမ်ား သည္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမည့္ အႏၲရာယ္ ႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕ ရဖြယ္ အလားအလာ ပုိမုိ မ်ားေၾကာင္း ဂ်ပန္ သုေတသီ မ်ား၏ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ အရ သိရသည္။
ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ အုိဆာကာ တကၠသုိလ္ ေဆးေကာလိပ္ ၌ သုေတသီ မ်ားသည္ အဆုိပါ တကၠသုိလ္ ရွိ ၀န္ထမ္းေပါင္း ၈၀၀၀ ေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ယင္းတုိ႔ ေလ့လာရာ တြင္ အခ်ဳိရည္ မ်ားတြင္ အသံုးျပဳ ထားသည့္ သၾကား တစ္မ်ိဳးသည္ ေသြးအတြင္း ရွိ ဆားဓာတ္ ပါ၀င္မႈ ကို တုိးျမႇင့္ ေပးေၾကာင္း ႏွင့္ အျခား ေလ့လာခ်က္ တစ္ခုအရ ၄င္း အခ်ိဳရည္ မ်ားသည္ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းမွ ပ႐ုိတန္း ဓာတ္ အမ်ားအျပား ကုိ ဖယ္ရွား ပစ္ရန္ အတြက္ ေက်ာက္ကပ္ကုိ ဖိအားေပး လုပ္ေဆာင္ ေစေၾကာင္း သိရသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ အခ်ိဳရည္ ႏွစ္ဘူးခန္႔ ေသာက္သံုး သူမ်ား သည္ ဆီးမွတစ္ဆင့္ ပ႐ုိတိန္း မ်ားကုိ ပုိမုိ စြန္႔ထုတ္ ရျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚ လာသည့္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမႈ ( Priteinuria ) ႏွင့္ ပုိမုိ ရင္ဆုိင္ ႀကံဳေတြ႕ ရဖြယ္ ရွိသည္ဟု သုေတသီ မ်ားက ေျပာၾကား ထားသည္။
အခ်ိဳရည္မ်ား ထုတ္လုပ္ ရာတြင္ Fructos ဓာတ္ သုိ႔မဟုတ္ အသီးအႏွံမ်ား မွထုတ္ယူ ထားသည့္ သၾကားဓာတ္ မ်ားကုိ အသံုးျပဳ ထားျခင္းေၾကာင့္ ယင္း သၾကားဓာတ္ က ေက်ာက္ကပ္အား ဆားကုိ စုပ္ယူရန္ ဖိအားေပး သည္ကုိ ေတြ႕ရွိ ခဲ့ၾကသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ဆားဓာတ္ကို ေက်ာက္ကပ္ ပုိမုိ စုပ္ယူျခင္း ေၾကာင့္ ေသာက္သံုးသူမ်ား ၌ ေသြးခ်ဳိ ဆီးခ်ဳိ ၊ အ၀လြန္ျခင္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း ႏွင့္ ေသြးတုိးျခင္း စသည့္ ေဘးထြက္ ဆုိးက်ိဳးမ်ား ကိုပါ ခံစား ရဖြယ္ ရွိသည္ဟု အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု ကလိဗလန္း ၿမိဳ႕ရွိ Case Western Reserve University မွ သိပၸံ ပညာရွင္ မ်ားက ေျပာၾကား ထားသည္။
သုေတသီ မ်ားသည္ အဆုိပါ ေတြ႕ရွိခ်က္ ႏွစ္ခုလံုးကုိ လြန္ခဲ့သည့္ သီတင္းပတ္ အတြင္းက ထုတ္ေ၀ ခဲ့သည့္ American Society of Nephrology Kidney week တြင္ ေဖာ္ျပ ခဲ့သည္ဟု သိရွိရသည္။
 
By Myawady Daily

0 comments:

Post a Comment