ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမ ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္အတြင္း ေက်းရြာ အခ်ိဳ႕
ေဒသထြက္ကုန္ဝါး ပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမ
ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္အတြင္း ေက်းရြာအခ်ိဳ႕ ေဒသထြက္ကုန္ ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္
ေရာင္းဝယ္ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားျဖင့္ အဆင္ေျပလ်က္ရွိၾကသည္။
စာေရးသူအေနျဖင့္ ေဒသထြက္ ကုန္မ်ားကို ေလ့လာရင္း ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္
အမ်ားအျပား ထုတ္လုပ္ေရာင္း ခ်ေနသည့္ ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမအတြင္း
တဲကုန္းေက်းရြာသို႔ သြား ေရာက္ခဲ့သည္။
တဲကုန္းေက်းရြာ
အတြင္းသို႔ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ေဖြးေဖြးျဖဴေနေသာ
ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ေတာင္းမ်ားကို ေနအိမ္ အမ်ားအျပားတြင္ ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရသည္။
မွ်စ္အေရာင္းအဝယ္ျပဳလုပ္သည့္ ဦးတင္ထြန္းက ''ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ
မွ်စ္အေရာင္းအဝယ္ဒိုင္ေတြ အမ်ား ႀကီးရွိပါတယ္။ အျခားအနီးဝန္းက်င္
ေက်းရြာမ်ားမွာလည္း မွ်စ္အဝယ္ဒိုင္ ေတြ အနည္းအက်ဥ္းရွိပါတယ္။ ယခု လုိ
မိုးရာသီကာ လေရာက္တာနဲ႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္ အတြင္းမွာရွိတဲ့
ရြာသစ္ကုန္း၊ ဝဲႀကီး၊ ေခတ္ေအး၊ အင္းသာ၊ ေက်ာက္ခြက္၊ သရက္ပင္၊
မရင္းႀကီးေက်းရြာမ်ားမွ မွ်စ္ခ်ဳိးသူေတြက အေရွ႕ဘက္
ရွမ္း႐ိုးမေတာင္တန္းမ်ားေပၚသို႔
တက္ ေရာက္မွ်စ္ခ်ဳိးၿပီး လာသြင္းၾကပါ တယ္။ တစ္ေန႔ကို မွ်စ္ အၾကမ္း
ထည္ ပိႆာ ၃ဝဝ ေက်ာ္ရရွိပါတယ္။ မွ်စ္အၾကမ္းကို တစ္ပိႆာ ေငြက်ပ္ ၂ဝဝ
ႏႈန္းနဲ႔ ဝယ္ပါတယ္။ အဲဒီဝါးပိုး မွ်စ္ေတြကို ဓားျဖင့္
ခပ္ပါးပါးလႊာၿပီး ေက်ာက္စည္ပိုင္းမ်ားအတြင္း ေရန႔ဲ သိုေလွာင္ကာ
မွ်စ္အခ်ဥ္တည္ပါ တယ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြကို ျမန္မာ့စား ေသာက္ဖြယ္
ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးအေန ျဖင့္ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ပါ တယ္။
အေခ်ာမွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားကိုေတာ့ တစ္ပိႆာေငြက်ပ္ ၄ဝဝ ႏႈန္းနဲ႔ ေနျပည္ေတာ္၊
ပ်ဥ္းမနား၊ လယ္ေဝး၊ တပ္ကုန္းစတဲ့ ၿမိဳ႕ေတြမွာရွိတဲ့ မွ်စ္ပြဲ႐ုံ မ်ားသို႔
ျပန္လည္တင္ပို႔ေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္''ဟု ေျပာၾကားသည္။
ဆက္လက္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဳိးၿပီး ျပန္လာ သူေဒသခံတစ္ဦးအား ေစ့ငုၾကည့္ရာ တြင္
''ကြၽန္ေတာ္တို႔ နံနက္ေလးနာရီ ေလာက္စၿပီး အေရွ႕ဘက္ရွမ္း႐ိုးမ
ေတာင္တန္းရွိ လက္ဖက္ေတာင္မ်ား ေပၚအထိ တက္ေရာက္ကာ မွ်စ္ခ်ဳိးပါ တယ္။
မြန္းလြဲ ၂ နာရီဝန္းက်င္ဆို ေတာင္ေအာက္ျပန္ေရာက္ပါတယ္။
တစ္ေန႔မွ်စ္ပိႆာအခ်ိန္ ၂ဝ ေက်ာ္ ေလာက္ရပါတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာ
မွ်စ္ဖိုးတစ္ေန႔ ေငြက်ပ္ ၄ဝဝဝ ေက်ာ္ ရေတာ့ စားဝတ္ေနေရးအတြက္အဆင္
ေျပမႈရွိပါတယ္''ဟု ရွင္းျပသည္။
ေနျပည္ေတာ္မွ ထြက္ရွိေသာ
ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားသည္ အနယ္နယ္ အရပ္ရပ္မွ လာေရာက္ လည္ပတ္သူ မ်ား
ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည့္ ျမန္မာ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳး လည္းျဖစ္၍
ေစ်းကြက္တြင္ အေရာင္း သြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမ ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္အတြင္း ေက်းရြာ အခ်ိဳ႕
ေဒသထြက္ကုန္ဝါး ပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမ
ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္အတြင္း ေက်းရြာအခ်ိဳ႕ ေဒသထြက္ကုန္ ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္
ေရာင္းဝယ္ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားျဖင့္ အဆင္ေျပလ်က္ရွိၾကသည္။
စာေရးသူအေနျဖင့္ ေဒသထြက္ ကုန္မ်ားကို ေလ့လာရင္း ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ အမ်ားအျပား ထုတ္လုပ္ေရာင္း ခ်ေနသည့္ ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမအတြင္း တဲကုန္းေက်းရြာသို႔ သြား ေရာက္ခဲ့သည္။
တဲကုန္းေက်းရြာ အတြင္းသို႔ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ေဖြးေဖြးျဖဴေနေသာ ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ေတာင္းမ်ားကို ေနအိမ္ အမ်ားအျပားတြင္ ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရသည္။ မွ်စ္အေရာင္းအဝယ္ျပဳလုပ္သည့္ ဦးတင္ထြန္းက ''ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ မွ်စ္အေရာင္းအဝယ္ဒိုင္ေတြ အမ်ား ႀကီးရွိပါတယ္။ အျခားအနီးဝန္းက်င္ ေက်းရြာမ်ားမွာလည္း မွ်စ္အဝယ္ဒိုင္ ေတြ အနည္းအက်ဥ္းရွိပါတယ္။ ယခု လုိ မိုးရာသီကာ လေရာက္တာနဲ႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္ အတြင္းမွာရွိတဲ့ ရြာသစ္ကုန္း၊ ဝဲႀကီး၊ ေခတ္ေအး၊ အင္းသာ၊ ေက်ာက္ခြက္၊ သရက္ပင္၊ မရင္းႀကီးေက်းရြာမ်ားမွ မွ်စ္ခ်ဳိးသူေတြက အေရွ႕ဘက္ ရွမ္း႐ိုးမေတာင္တန္းမ်ားေပၚသို႔
တက္ ေရာက္မွ်စ္ခ်ဳိးၿပီး လာသြင္းၾကပါ တယ္။ တစ္ေန႔ကို မွ်စ္ အၾကမ္း
ထည္ ပိႆာ ၃ဝဝ ေက်ာ္ရရွိပါတယ္။ မွ်စ္အၾကမ္းကို တစ္ပိႆာ ေငြက်ပ္ ၂ဝဝ
ႏႈန္းနဲ႔ ဝယ္ပါတယ္။ အဲဒီဝါးပိုး မွ်စ္ေတြကို ဓားျဖင့္
ခပ္ပါးပါးလႊာၿပီး ေက်ာက္စည္ပိုင္းမ်ားအတြင္း ေရန႔ဲ သိုေလွာင္ကာ
မွ်စ္အခ်ဥ္တည္ပါ တယ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြကို ျမန္မာ့စား ေသာက္ဖြယ္
ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးအေန ျဖင့္ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ပါ တယ္။
အေခ်ာမွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားကိုေတာ့ တစ္ပိႆာေငြက်ပ္ ၄ဝဝ ႏႈန္းနဲ႔ ေနျပည္ေတာ္၊
ပ်ဥ္းမနား၊ လယ္ေဝး၊ တပ္ကုန္းစတဲ့ ၿမိဳ႕ေတြမွာရွိတဲ့ မွ်စ္ပြဲ႐ုံ မ်ားသို႔
ျပန္လည္တင္ပို႔ေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္''ဟု ေျပာၾကားသည္။
ဆက္လက္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဳိးၿပီး ျပန္လာ သူေဒသခံတစ္ဦးအား ေစ့ငုၾကည့္ရာ တြင္ ''ကြၽန္ေတာ္တို႔ နံနက္ေလးနာရီ ေလာက္စၿပီး အေရွ႕ဘက္ရွမ္း႐ိုးမ ေတာင္တန္းရွိ လက္ဖက္ေတာင္မ်ား ေပၚအထိ တက္ေရာက္ကာ မွ်စ္ခ်ဳိးပါ တယ္။ မြန္းလြဲ ၂ နာရီဝန္းက်င္ဆို ေတာင္ေအာက္ျပန္ေရာက္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွ်စ္ပိႆာအခ်ိန္ ၂ဝ ေက်ာ္ ေလာက္ရပါတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာ မွ်စ္ဖိုးတစ္ေန႔ ေငြက်ပ္ ၄ဝဝဝ ေက်ာ္ ရေတာ့ စားဝတ္ေနေရးအတြက္အဆင္ ေျပမႈရွိပါတယ္''ဟု ရွင္းျပသည္။
ေနျပည္ေတာ္မွ ထြက္ရွိေသာ ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားသည္ အနယ္နယ္ အရပ္ရပ္မွ လာေရာက္ လည္ပတ္သူ မ်ား ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည့္ ျမန္မာ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳး လည္းျဖစ္၍ ေစ်းကြက္တြင္ အေရာင္း သြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
စာေရးသူအေနျဖင့္ ေဒသထြက္ ကုန္မ်ားကို ေလ့လာရင္း ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ အမ်ားအျပား ထုတ္လုပ္ေရာင္း ခ်ေနသည့္ ေနျပည္ေတာ္ေကာင္စီနယ္ေျမအတြင္း တဲကုန္းေက်းရြာသို႔ သြား ေရာက္ခဲ့သည္။
တဲကုန္းေက်းရြာ အတြင္းသို႔ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ေဖြးေဖြးျဖဴေနေသာ ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ေတာင္းမ်ားကို ေနအိမ္ အမ်ားအျပားတြင္ ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရသည္။ မွ်စ္အေရာင္းအဝယ္ျပဳလုပ္သည့္ ဦးတင္ထြန္းက ''ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ မွ်စ္အေရာင္းအဝယ္ဒိုင္ေတြ အမ်ား ႀကီးရွိပါတယ္။ အျခားအနီးဝန္းက်င္ ေက်းရြာမ်ားမွာလည္း မွ်စ္အဝယ္ဒိုင္ ေတြ အနည္းအက်ဥ္းရွိပါတယ္။ ယခု လုိ မိုးရာသီကာ လေရာက္တာနဲ႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေဇယ်ာသီရိၿမိဳ႕နယ္ အတြင္းမွာရွိတဲ့ ရြာသစ္ကုန္း၊ ဝဲႀကီး၊ ေခတ္ေအး၊ အင္းသာ၊ ေက်ာက္ခြက္၊ သရက္ပင္၊ မရင္းႀကီးေက်းရြာမ်ားမွ မွ်စ္ခ်ဳိးသူေတြက အေရွ႕ဘက္ ရွမ္း႐ိုးမေတာင္တန္းမ်ားေပၚသို႔
ဆက္လက္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဳိးၿပီး ျပန္လာ သူေဒသခံတစ္ဦးအား ေစ့ငုၾကည့္ရာ တြင္ ''ကြၽန္ေတာ္တို႔ နံနက္ေလးနာရီ ေလာက္စၿပီး အေရွ႕ဘက္ရွမ္း႐ိုးမ ေတာင္တန္းရွိ လက္ဖက္ေတာင္မ်ား ေပၚအထိ တက္ေရာက္ကာ မွ်စ္ခ်ဳိးပါ တယ္။ မြန္းလြဲ ၂ နာရီဝန္းက်င္ဆို ေတာင္ေအာက္ျပန္ေရာက္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွ်စ္ပိႆာအခ်ိန္ ၂ဝ ေက်ာ္ ေလာက္ရပါတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာ မွ်စ္ဖိုးတစ္ေန႔ ေငြက်ပ္ ၄ဝဝဝ ေက်ာ္ ရေတာ့ စားဝတ္ေနေရးအတြက္အဆင္ ေျပမႈရွိပါတယ္''ဟု ရွင္းျပသည္။
ေနျပည္ေတာ္မွ ထြက္ရွိေသာ ဝါးပိုးမွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားသည္ အနယ္နယ္ အရပ္ရပ္မွ လာေရာက္ လည္ပတ္သူ မ်ား ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည့္ ျမန္မာ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳး လည္းျဖစ္၍ ေစ်းကြက္တြင္ အေရာင္း သြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

0 comments:
Post a Comment