Friday, June 14, 2013

ပန္းသီးေစ့ေတြရဲ့ အႏၱရာယ္

တစ္ေန႔ပန္းသီးတစ္လံုးစားျခင္းျဖင့္ ဆရာ၀န္နဲ႔ေတြ႔ဖို႔မလိုဘူးဆိုတာ ပန္းသီးအသားအတြက္မွန္နိုင္ေပမဲ့ ပန္းသီးေစ့အတြက္ေတာ့ မမွန္နိုင္ပါဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ပန္းသီး ေစ့ေတြမွာ


cyanogenic glycosides ေခၚတဲ့ အဆိပ္ေတြ ပါရွိေနတဲ့အတြက္ပါ။ လံုေလာက္တဲ့ ပန္းသီးေစ့ေတြစားမိရင္ေသဆံုးတဲ့အထိျဖစ္နိုင္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ ခေလးေတြကိုပန္းသီးေကၽြး မယ္ဆိုရင္

အေစ့ေတြထုတ္ျပစ္ဖို႔လိုပါမယ္။ ဒါမွမဟုတ္ အူတိုင္အထိကိုက္စားမယ္ဆိုရင္လည္း အေစ့ ေတြထုတ္ထားဖို႔
လိုပါလိမ့္မယ္။

ဟိုတေလာက မိခင္ျဖစ္သူက သနပ္ခါးေပေနတဲ့လက္နဲ႔ခေလးကိုပန္းသီးေကၽြးရာ ခေလး ေသဆံုး သြားေၾကာင္း၊ ဖခင္ျဖစ္သူက သနပ္ခါးနဲ႔ ပန္းသီးမတဲ့လို႔ ခေလးအဆိပ္ျဖစ္တယ္လို႔ မသကၤာတဲ့အတြက္ သနပ္ခါးနဲ႔ ပန္းသီးတြဲစားၾကည့္ရာ ဖခင္ပါေသဆံုးသြားတယ္ဆိုတဲ့ ေၾကကြဲ ဖြယ္သတင္းတစ္ခုကို ဘေလာက္တစ္ခုမွာဖတ္လိုက္ရပါတယ္။ အဲ့ဒီဘေလာက္ကိုျပန္ရွာ တာမေတြ႔ ေတာ့ပါဘူး။ က်မ အထင္ေတာ့ ပန္းသီးေစ့ေတြစားမိလို႔ လို႔႔ ထင္ပါတယ္။

ပန္းသီးအျပင္ ခ်ယ္ရီသီး၊မက္မြန္သီး၊သစ္ေတာ္သီး၊မက္မန္း၊တရုပ္ဆီးသီးေစ့မ်ားမွာလည္း cyanogenic glycosides အဆိပ္ ပါရွိပါတယ္။

က်မ္းကိုး။
http://chemistry.about.com/b/2007/09/12/yes-apple-seeds-and-cherry-pits-are-poisonous.htm

0 comments:

Post a Comment