(၁) သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ လတ္ဆတ္ေသာအသား၊ ငါးမ်ား အဓိကစားသံုးပါ။ စီမံထုတ္လုပ္ထား ေသာအစားအစာမ်ားျဖစ္သည္႔ ဘီစ ကစ္၊ ကိတ္မုန္႔၊ သၾကားလံုးမ်ားေရွာင္ က်ဥ္ပါ။
(၂) ငါးႀကီးဆီ၊ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေထာ ပတ္သီးဆီတုိ႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဗဟု မျပည့္၀ဆီ (polyunsaturated fat) ႏွင့္ ဧကမျပည္႕၀ဆီ (monounsaturated fat)တို႔က အ၀မလြန္ေစရန္၊ ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္မလြန္ကဲေစရန္ ကူညီေပးသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ေသြးတိုးေရာဂါကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္သည္။
(၃) ထမင္းတစ္နပ္၏ တစ္၀က္ (သို႔) ေလးပံုသံုးပံုသာစားပါ။ ျဖည္းျဖည္း ႏွင့္ညက္ေအာင္၀ါးပါ။ မိသားစု၊ မိတ္ ေဆြမ်ား စံုညီစားျခင္းျဖင့္ ထမင္းစား ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။
(၄) နံနက္စာကိုအမွ်င္ဓါတ္ႂကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ားျဖစ္သည့္ ဂ်ံဳၾကမ္း၊ ႏွံစားေျပာင္း၊ ေျမပဲျပဳတ္မ်ား ႏွင့္ သစ္သီးမ်ားအဓိကစားသံုးပါ။
(၅) သေရစာအတြက္ ေပါင္မုန္႔ႂကြပ္၊ သစ္သီးေျခာက္၊ ဆားမပါပဲေလွာ္ႏွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္တုိ႔ကိုစားသံုးႏိုင္သည္။
(၆) အစားအစာတြင္ေရပါ၀င္မႈမ်ား ေလေလ၊ ကယ္လုိရီသိပ္သည္းဆ နည္းေလေလျဖစ္သည္။ ၾကက္သား ဟင္းႏွင့္ ၾကက္သားစြပ္ျပဳတ္တြင္ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ တူညီႏိုင္ေသာ္လည္း ၾကက္စြပ္ျပဳတ္တြင္ ေရပမာဏ မ်ားမ်ားပါေသာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီပါ သည္ခ်င္းအတူတူ ပိုမိုတင္းတိမ္ေစ သည္။
(၇) မိမိစားသမွ်ေရးမွတ္ထားပါ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေအာင္ျမင္စြာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သူမ်ားသည္ အစားအ ေသာက္ေန႔ စဥ္မွတ္တမ္း ေရးၾကသူ မ်ားျဖစ္ၾကသည္။
ေဇာ္ကို
Ref: Readers’ Diges
Monday, May 6, 2013
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစရန္ႏွင့္ ေသြးတိုးက်ေစရန္ လိုက္နာဖြယ္ရာမ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment