ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ လူဦးေရသန္း ၆ဝ ခန္႔မွာ ေသြးတိုးေရာဂါ ခံစားေနရသူ ယခင္ႏွစ္မ်ားထက္ ပို၍ ျမင့္တက္ လာ ေနေၾကာင္း အေရွ႕ေတာင္အာရွ ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕၏ စစ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။
ေရွးျမန္မာ မင္းမ်ားလက္ထက္ ကတည္းက ေသြးေလ ညီၫြတ္ေစရန္ ဟင္းပြဲမ်ားတြင္ အစာ လည္းေဆး ေဆး လည္းအစာ ဆိုသကဲ့သို႔ ပြဲေတာ္ တည္ရာတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္မွ်တေသာ အရာမ်ားကို ျဖည့္စြက္ မွီဝဲ သံုးစြဲေတာ္ မူေလသည္။
ထိုဟင္းပြဲမ်ားထဲတြင္ ေသြးတိုးေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည့္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိ၊ ျမင္းခြာရြက္ သုပ္၊ ျမင္းခြာရြက္ ဟင္းခါးႏွင့္ ခံတက္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိတို႔ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ကို ဟင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း တစ္ေန႔လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ မနည္း ေသာက္ သံုး ကေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သကဲ့သို႔ ဧကရာဇ္အရြက္ႏွင့္ အျမစ္တို႔ကို တစ္ေန႔လွ်င္ သံုးႀကိမ္မွ် သတၱဳရည္အျဖစ္ ျပဳလုပ္ ေသာက္သံုးပါက ေသြးတိုးေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေၾကာင္း ျမန္မာ တိုင္းရင္းေဆး သမားေတာ္ ႀကီးမ်ားက ေျပာျပခဲ့သည္။
ထို႔အျပင္ တစ္ေန႔လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴဥ (ဥတစ္လံုး) ကို ထမင္းစားတိုင္း သံုးလံုး မွငါးလံုးအထိ စားသံုးေပး ပါက ေသြးေပါင္တက္ျခင္းကို က်ေစၿပီး ေသြးေပါင္က်ေနသူကို ျပန္လည္ ညႇိေပး ေစႏိုင္သည္။
ေနာက္တစ္နည္းမွာ သံပရာသီး တစ္လံုးကို အလယ္မွ ထက္ျခမ္းလွီးကာ ေရေႏြးအပူခ်ိန္ ၇၅ ဒီဂရီ ဖာရင္ ဟိုက္ထဲသို႔ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ ထည့္ၿပီး ယင္းျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးပါက တစ္ခဏ အတြင္း ျပန္ လည္ ေကာင္းမြန္လာမည္ ျဖစ္သည္။
ျမန္မာ့ တိုင္းရင္းေဆးျဖင့္ လူႀကီး၊ လူငယ္မ်ား ေသြးတိုးျခင္းမွ ကင္းေဝး ႏုိင္ပါေစ။
ရဲျမတ္
ျမ၀တီ
ျမ၀တီ
0 comments:
Post a Comment