Friday, October 4, 2013

ကြမ္းသီးမ်ားတြင္ ကန္႔အသုံးျပဳျခင္းေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္


ကြမ္းသီးမ်ားကုိ အဖန္ဓာတ္ႏွင့္ အခါးဓာတ္မ်ား ေလ်ာ့နည္းေစရန္ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည့္ ကန္႔မ်ားျဖင့္ စိမ္ျခင္း၊ ေပါင္းျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေအာက္တုိဘာ ၁ ရက္တြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က ျမန္မာသံေတာ္ဆင့္သုိ႔ ေျပာသည္။

ထုိကဲ့သုိ႔ ကြမ္းသီးမ်ားအား ကန္႔ျဖင့္ စိမ္ျခင္း၊ ေပါင္းျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္၍ ေရျပန္ေဆးျခင္း၊ ေရေႏြးျဖင့္ ေဆးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေသာ္လည္း ဓာတ္ႂကြင္းက်န္မ်ားေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း၊ ကြမ္းသီးမ်ားကုိ ကန္႔ျဖင့္စိမ္႐ံုသာမက မႈိမတက္ေစရန္ မႈိသတ္ေဆးမ်ား အသုံးျပဳျခင္းမ်ား ေတြ႕ရွိ ရေၾကာင္း ၎က ေျပာၾကားခဲ့သည္။

“ကြမ္းသီးကုိ ကန္႔စိမ္႐ုံတင္ မဟုတ္ဘဲ မႈိမတက္ေအာင္ မိႈသတ္ေဆးေတြနဲ႔လည္း စိမ္တယ္။ ကြမ္းသီးမ်ား ကုိပါမက ကြမ္းရြက္ေတြကိုလည္း ပုိးသတ္ေဆးေတြ နဲ႔ ျဖန္းတယ္၊ ေဆးဖ်န္းၿပီး ႏွစ္ရက္ေလာက္နဲ႔ ေစ်းကြက္ထဲကုိ ပို႔တယ္။… ေနာက္ ကြမ္းစားေဆးေတြကလည္း တရား၀င္သြင္းတာ မဟုတ္ဘူး။ အဲ့ဒါေတြကုိ ၾကာၾကာစားရင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္တယ္”ဟု ၎က ထပ္မံ ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ကမၻာေပၚတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ ကြမ္းစားမႈ အမ်ားဆုံးျဖစ္ၿပီး အိႏိ္ၵယႏုိင္ငံသည္ ဒုတိယ အမ်ားဆုံး ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ လူဦးေရသန္း ၃၀ ေက်ာ္သည္ ကြမ္းစား သူမ်ားျဖစ္ၿပီး အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါသည္ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္သည္။

ေဂၚဖီထုပ္တြင္ ပင္လုံးပ်ံ႕ ပုိးသတ္ေဆး၊ င႐ုတ္သီးတြင္ ဆုိးေဆး၊ မႈိသတ္ေဆး၊ မွ်စ္တြင္ ဆုိးေဆး၊ အေရာင္ခၽြတ္ေဆးႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားတြင္ ဆုိဒီယမ္ကလုိ႐ုိက္ ပါ၀င္ေၾကာင္းကုိ ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း စစ္တမ္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းမွ ၾသဂုတ္ ၂၈ ရက္တြင္ ေရခ်ဳိငါးပိမ်ား စစ္ေဆးရန္ ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာန (FDA) သုိ႔ ေပးပုိ႔ထားၿပီး စက္တင္ဘာ ၂၆ ရက္တြင္ ရလဒ္အေျဖမ်ား ျပန္လည္ေပးပုိ႔ခဲ့ရာ ငါးပိတြင္ ယူရီးယားဓာတ္ ပါ၀င္ေသာ္လည္း ႏုိ႔တုိက္သတၱ၀ါမ်ား၏ အညစ္အေၾကးတြင္ ပါ၀င္သည့္ သဘာ၀ ယူရီးယားဓာတ္ႏွင့္ ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာတုိ႔တြင္ မည္သည့္ ယူရီးယားဓာတ္ ပါ၀င္ေၾကာင္းကုိ တိက်စြာ ထုတ္ျပန္ႏုိင္ျခင္း မရွိေသးေပ။

ခ်မ္းေျမ႕ခုိင္

ျမန္မာသံေတာ္ဆင့္

0 comments:

Post a Comment