Wednesday, January 15, 2014

အစိမ္းေရာင္ ပါတဲ့ အာလူး မစားသင့္

Photo: အစိမ္းေရာင္ ပါတဲ့ အာလူး မစားသင့္
Wednesday, January 15, 2014

အာလူးပါတဲ့ အစားအစာ ဆိုတာ က်ေနာ္တို႔ စားပြဲ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါရွိတက္တဲ့ အမယ္ တစ္မ်ိဳးလို႔လည္း ေၿပာလို ့ရပါတယ္။

အာလူးကို ၾကိဳက္သည္ ရွိေသာ္ မၾကိဳက္သည္ ရွိေသာ အခု မွ်ေ၀ေပးမယ့္ အေၾကာင္း အရာကေတာ့ အာလူးနဲ ့ပတ္သတ္တဲ့ က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္မွဳ ၿဖစ္ပါတယ္။

အာလူးကို ပထမဆံုး အခြံၿခစ္ လိုက္တဲ့ အခါ ထြက္ေပၚလာတဲ့ အသားမွာ အစိမ္းေရာင္ ပါေနရင္ စားသံုးဖို ့ မသင့္ေတာ္ ဘူးလို ့ သိရပါတယ္။

ဘာေၾကာင့္လဲ ..?

ဒီဇာတ္လမ္းကို စတင္ ခဲ့တာက Solanine လို့ အမည္တြင္တဲ့ ဓာတုဓာတ္ပါတဲ့ အဆိပ္ တစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ပါတယ္။

သူက အာလူးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အဓီက ေတြ႕ရတဲ့ အဆိပ္တစ္မ်ိဳး ၿဖစ္ပါတယ္။ အဆိပ္ၿဖစ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့တာ ကေတာ့ ၁၈၂၀ ခုႏွစ္ပိုင္း ဥေရာပမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။

ဒီအစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးကို စားသံုးမိမယ္ ဆိုရင္ မအီမသာ ၿဖစ္လာမယ္၊ ၀မ္းေလွ်ာ တာေတြ၊ ပ်ိဳ႕အန္တာေတြ ၿဖစ္မယ္ ၊

ေနာက္အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစၿပီး လည္ေခ်ာင္းကိုလည္း အပူကန္ ေစႏိုင္တယ္၊ ကေယာင္ ေခ်ာက္ခ်ား ၿဖစ္မယ္ ၊ ေနာက္ဆံုး ေခါင္းကိုက္ၿခင္းနဲ ့ေခါင္းမူးၿခင္းကိုပါ ၿဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစာ ဆိပ္တက္ၿခင္းမ်ား ၿဖစ္ေပၚ ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနရၿခင္း ကလည္း ေနေရာင္ၿခည္နဲ ့အစာခ်က္ လုပ္ေဆာင္ၿခင္းဓာတ္ chlorophyll မ်ားစြာ ပါရွိေနတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ဆိုထားပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ေစ်းနဲ ့စူပါမားကတ္ တစ္ခ်ိဳ ့မွာလည္း ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးမ်ားကို မေရာင္းခ် ဖို႔တား ၿမစ္ထားပါတယ္။

အလြယ္တကူး ေစ်းေပါေပါနဲ ့ရရင္လည္း မ၀ယ္စား သင့္ပါဘူး။ အကယ္လို ့မိမိခ်က္တဲ့ အခါ အစိမ္းေရာင္ အပိုင္းဟာ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း အေနနဲ ့ပါ၀င္ေနမယ္ ဆိုရင္လည္း ထိုပါ၀င္ေနတဲ့ အပိုင္းကို လွီးထုတ္ပစ္ ရမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။

အစိမ္းေရာင္ပါတဲ့ အာလူးဟာ လတ္ဆပ္တာ မဟုတ္ဘဲ အဆိပ္ ၿဖစ္ေစတက္တာကို သတိၿပဳႏိုင္ဖို ့နဲ ့စားသံုးမိသူမ်ား အေနၿဖင့္ အစာ အဆိပ္သင့္တဲ့ သာဓကမ်ား လတ္တေလာ ၿဖစ္ပြား ေနၿပီး မိမိ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြာစြာ ထိခိုက္ေစတာေၾကာင့္ အသိပညာေပး မွ်ေ၀ လိုက္ရပါတယ္။

ျမ၀တီ
အာလူးပါတဲ့ အစားအစာ ဆိုတာ က်ေနာ္တို႔ စားပြဲ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါရွိတက္တဲ့ အမယ္ တစ္မ်ိဳးလို႔လည္း ေၿပာလို ့ရပါတယ္။

အာလူးကို ၾကိဳက္သည္ရွိေသာ္ မၾကိဳက္သည္ရွိေသာ အခု မွ်ေ၀ေပးမယ့္အေၾကာင္း အရာ ကေတာ့ အာလူးနဲ ့ပတ္သတ္တဲ့ က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္မွဳ ၿဖစ္ပါတယ္။

အာလူးကို ပထမဆံုး အခြံၿခစ္လိုက္တဲ့အခါ ထြက္ေပၚလာတဲ့ အသားမွာ အစိမ္းေရာင္ ပါေနရင္ စားသံုးဖို ့ မသင့္ေတာ္ ဘူးလို ့ သိရပါတယ္။

ဘာေၾကာင့္လဲ ..?
ဒီဇာတ္လမ္းကို စတင္ ခဲ့တာက Solanine လို့ အမည္တြင္တဲ့ ဓာတုဓာတ္ပါတဲ့ အဆိပ္ တစ္ မ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ပါတယ္။

သူက အာလူးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အဓီက ေတြ႕ရတဲ့ အဆိပ္တစ္မ်ိဳး ၿဖစ္ပါတယ္။ အဆိပ္ ၿဖစ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့တာ ကေတာ့ ၁၈၂၀ ခုႏွစ္ပိုင္း ဥေရာပမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။

ဒီအစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးကို စားသံုးမိမယ္ ဆိုရင္ မအီမသာ ၿဖစ္လာမယ္၊ ၀မ္းေလွ်ာ တာေတြ၊ ပ်ိဳ႕အန္တာေတြ ၿဖစ္မယ္ ၊

ေနာက္အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစၿပီး လည္ေခ်ာင္းကိုလည္း အပူကန္ ေစႏိုင္တယ္၊ ကေယာင္ ေခ်ာက္ခ်ား ၿဖစ္မယ္ ၊ ေနာက္ဆံုး ေခါင္းကိုက္ၿခင္းနဲ ့ေခါင္းမူးၿခင္းကိုပါ ၿဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစာ ဆိပ္တက္ၿခင္းမ်ား ၿဖစ္ေပၚ ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနရၿခင္း ကလည္း ေနေရာင္ၿခည္နဲ ့အစာခ်က္ လုပ္ေဆာင္ၿခင္းဓာတ္ chlorophyll မ်ားစြာ ပါရွိေနတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ဆိုထားပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ေစ်းနဲ ့စူပါမားကတ္ တစ္ခ်ိဳ ့မွာလည္း ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးမ်ားကို မေရာင္းခ် ဖို႔တား ၿမစ္ထားပါတယ္။

အလြယ္တကူး ေစ်းေပါေပါနဲ ့ရရင္လည္း မ၀ယ္စား သင့္ပါဘူး။ အကယ္လို ့မိမိခ်က္တဲ့ အခါ အစိမ္းေရာင္ အပိုင္းဟာ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း အေနနဲ ့ပါ၀င္ေနမယ္ ဆိုရင္လည္း ထိုပါ၀င္ေနတဲ့ အပိုင္းကို လွီးထုတ္ပစ္ ရမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။

အစိမ္းေရာင္ပါတဲ့ အာလူးဟာ လတ္ဆပ္တာ မဟုတ္ဘဲ အဆိပ္ ၿဖစ္ေစတက္တာကို သတိၿပဳႏိုင္ ဖို ့နဲ ့စားသံုးမိသူမ်ား အေနၿဖင့္ အစာ အဆိပ္သင့္တဲ့ သာဓကမ်ား လတ္တေလာ ၿဖစ္ပြား ေနၿပီး မိမိ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြာစြာ ထိခိုက္ေစတာေၾကာင့္ အသိပညာေပး မွ်ေ၀ လိုက္ရပါတယ္။

ျမ၀တီ

0 comments:

Post a Comment