Monday, February 24, 2014

ပန္းသီးေစ့ေတြရဲ့ အႏၱရာယ္


တစ္ေန႔ပန္းသီးတစ္လံုးစားျခင္းျဖင့္ ဆရာ၀န္နဲ႔ေတြ႔ဖို႔မလိုဘူးဆိုတာ ပန္းသီး အသားအတြက္မွန္နိုင္ေပမဲ့ ပန္းသီးေစ့အတြက္ေတာ့ မမွန္နိုင္ပါဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ပန္းသီး ေစ့ေတြမွာcyanogenic glycosides ေခၚတဲ့ အဆိပ္ေတြ ပါရွိေနတဲ့အတြက္ပါ။ လံုေလာက္တဲ့ ပန္းသီးေစ့ေတြ စားမိရင္ေသဆံုးတဲ့အထိျဖစ္နိုင္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ ခေလးေတြကိုပန္းသီးေကၽြး မယ္ဆိုရင္အေစ့ေတြထုတ္ျပစ္ဖို႔လိုပါမယ္။ ဒါမွမဟုတ္
အူတိုင္အထိကိုက္စားမယ္ဆိုရင္လည္း အေစ့ ေတြထုတ္ထားဖို႔လိုပါလိမ့္မယ္။

ဟိုတေလာက မိခင္ျဖစ္သူက သနပ္ခါးေပေနတဲ့လက္နဲ႔ခေလးကိုပန္းသီးေကၽြးရာ ခေလးသဆံုးသြားေၾကာင္း၊ ဖခင္ျဖစ္သူက သနပ္ခါးနဲ႔ ပန္းသီးမတဲ့လို႔ ခေလးအဆိပ္ျဖစ္တယ္လို႔ မသကၤာတဲ့အတြက္ သနပ္ခါးနဲ႔ ပန္းသီးတြဲစားၾကည့္ရာ ဖခင္ပါေသဆံုးသြားတယ္ဆိုတဲ့ ေၾကကြဲ ဖြယ္သတင္း တစ္ခုကို ဘေလာက္တစ္ခုမွာဖတ္လိုက္ရပါ တယ္။ အဲ့ဒီဘေလာက္ကိုျပန္ရွာတာမေတြ႔ ေတာ့ပါဘူး။ က်မအထင္ေတာ့ ပန္းသီးေစ့ေတြစားမိလို႔ လို႔႔ ထင္ပါတယ္။


ပန္းသီးအျပင္ ခ်ယ္ရီသီး၊မက္မြန္သီး၊သစ္ေတာ္သီး၊မက္မန္း၊တရုပ္ဆီးသီးေစ့မ်ားမွာလည္း
cyanogenic glycosides အဆိပ္ ပါရွိပါတယ္။


က်မ္းကိုး။
http://chemistry.about.com/b/2007/09/12/yes-apple-seeds-and-cherry-pits-are-poisonous.htmေဒၚစိုး
ေရႊအိမ္စည္စာၾကည့္တိုက္https://www.facebook.com/shweaeimsi

0 comments:

Post a Comment