Wednesday, December 4, 2013

အစာအိမ္နာ ေရာဂါပိုး၏ အႏၱရာယ္

အစာအိမ္နာမ်ား ယခင္အခါက ခြဲစိတ္ကုသဖို႔ သို႔မဟုတ္ နာတာရွည္ အစာအိမ္နာ အျဖစ္ သတ္မွတ္ကာ စားေဆး လက္မလႊတ္ရေအာင္ ေဆးခန္း၊ ေဆး႐ံု ခပ္စိပ္စိပ္ သြားေပးရတဲ့ ေရာဂါမ်ဳိးဟာ အစာအိမ္အနာ ျဖစ္ေအာင္ အစာအိမ္ ေရာဂါပိုး ဟယ္လိုကိုဘက္တာပိုင္လိုရီ (Helicobacter Pylori) ေၾကာင့္ ျဖစ္ရ ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ လာၾကပါတယ္။ သူတို႔ဟာ အလြန္ေသးငယ္တဲ့ ဗက္တီးရီးယား ပိုးေလးေတြ ျဖစ္တယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ ေပါင္း ၁ဝဝဝ ေက်ာ္ ကတည္းက အီဂ်စ္ မံမီေဆးစိမ္ အေလာင္းမ်ားမွာ ေတြ႕ခဲ့ရတယ္။ အစာအိမ္ပိုးကို ကမၻာ့ က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ (WHO) က အသည္းေရာင္ ဘီပိုး၊ စီပိုး၊ ေဆးလိပ္နဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီး ကဲ့သို႔ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ (Class Carcinogen) အျဖစ္ သတ္မွတ္ လာၾကတယ္။ ၁၉၈၃ ခုႏွစ္မွာ ေဒါက္တာ ေဂ်းေရာ္ဘီဝါလင္နဲ႔ ေဒါက္တာ ဘယ္ရီေဂ်ေမာ္ရွယ္ တို႔က အစာအိမ္ပိုးကို စတင္ ေတြ႕ ရွိၿပီး ၂ဝဝ၅ ခုႏွစ္က ေဆးပညာ ႏိုဘယ္လ္ဆု ရခဲ့ပါ တယ္။
မသန္႔ရွင္းတဲ့ ေရ၊ မသန္႔ရွင္းတဲ့ အစားအစာ၊ တံေတြး၊ လူရဲ႕ မစင္တို႔ကေန ကူးစက္တတ္တယ္။ အသက္အ ရြယ္ႀကီးသူေတြ၊ ဝင္ေငြနည္းတဲ့ မိသားစုေတြ၊ တစ္အိမ္ထဲ လူအမ်ား စုေပါင္းေနထိုင္တဲ့ မိသားစုေတြမွာ ေရာဂါပိုး ပိုမို ေတြ႕ရွိႏိုင္တယ္။ ကမၻာ့ႏိုင္ငံ အသီးသီးမွာရွိတဲ့ အသက္အရြယ္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဘာသာ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ က်ား၊ မ၊ ကေလး၊ လူႀကီးမေရြး အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ေတြ႕ရတယ္။ ခ်မ္းသာၾကြယ္ဝတဲ့ ႏိုင္ငံမ်ားရဲ႕ လူဦးေရ ၅ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္နဲ႔ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံမ်ားရဲ႕ လူဦးေရ (၇ဝ-၉ဝ) ရာခုိင္ႏႈန္းမွာ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ေတြ႕ရွိ ရတယ္။ လက္နဲ႔ နယ္ထားတဲ့ အစာမ်ား၊ ယင္နားစာမ်ား၊ မသန္႔ရွင္းတဲ့ အစာမ်ား၊ ခ်ဥ္ဖတ္၊ လမ္းေဘးအကင္ ေခ်ာင္းမ်ားမွာ အစာအိမ္ပိုးကို ပိုမို ေတြ႕ရွိရတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Green Teas) ၊ ဝိုင္အနီ (Red wine) ၊ လတ္ဆတ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔ဟာ အစာအိမ္ ေရာဂါ ပိုး ျပန္႔ပြားျခင္းကို တားဆီးႏိုင္တယ္။
အစာအိမ္ ေရာဂါပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြက အူသိမ္ဦးပိုင္း အနာ၊ အစာအိမ္ အေျမႇးပါးေရာင္ျခင္း ၊ အစာအိမ္နာ၊ အစာမေၾက ေရာဂါ၊ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ သားငံရည္က်ိတ္ ကင္ဆာႏွင့္ ေသြးႁမႊာဥ အားနည္းေရာဂါေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အျခား ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ေရာဂါ ေတြက ေသြးအားနည္း ေရာဂါ၊ အင္ပ်ဥ္ထျခင္း၊ အေရျပား ယားယံျခင္း၊ အေရျပား အေၾကးခြံ ထျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါ၊ ဝက္ၿခံ၊ အသည္းေရာဂါ၊ ေျခထိပ္၊ လက္ထိပ္ ေသြးမေရာက္ ေရာဂါနဲ႔ အျခားေရာဂါမ်ား လည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား အရ အစာအိမ္ေရာဂါပိုးဟာ ဆင့္ကဲျဖစ္စဥ္အရ ပကတိ က်န္းမာတဲ့ အစာအိမ္ အေျမႇးလႊာမွာ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ကူးစက္ ဝင္ေရာက္ၿပီး ႐ုတ္ခ်ည္း အစာအိမ္ေရာင္ကာ နာတာရွည္ အစာ အိမ္ေရာင္ရမ္းနာ ျဖစ္တယ္။
အဲဒီက တစ္ဆင့္ အစာအိမ္ အေျမႇးလႊာ ဆဲလ္မ်ား ကင္ဆာအျဖစ္ အဆင့္ဆင့္ ကူးေျပာင္းသြားၿပီး အစာအိမ္ ကင္ဆာ ကနဦးအဆင့္ အခ်ိန္မီ (ခြဲစိတ္) ကုသ၍ ရေသးတဲ့ အဆင့္မွ အခ်ိန္မီ မသိရျခင္း၊ မကုသ၍ ေရာဂါ ကြၽမ္းတဲ့ အစာအိမ္ကင္ဆာနာ ျဖစ္လာတတ္တယ္။ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ကူးစက္ခံရၿပီးသူဟာ ကုသမႈ မခံရပါ ကေရာဂါဟာ တစ္သက္လံုး ရွိေနမွာျဖစ္ၿပီး အျခားသူေတြကို ကူးစက္ႏိုင္ျခင္း၊ ေရာဂါဆင့္ကဲ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားျခင္းျဖစ္တယ္။ လူအမ်ားစုမွာ ေရာဂါပိုး ကူးစက္ေပမဲ့ ဘာလကၡဏာမွ မျပဘူး။
အစာအိမ္ ေရာဂါပိုး ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးသင့္သူမ်ားမွာ အစာမေၾကေရာဂါ ရွိသူမ်ား၊ အစာအိမ္နာ၊ အူသိမ္အနာ ရွိသူေတြ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ သံသယရွိသူေတြ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ လူနာရဲ႕ မိသားစု နဲ႔ ေဆြမ်ဳိးေတြ၊ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ရွိသူေတြ၊ ေသြးျဖဴဥနည္းတဲ့ လူနာေတြဆိုရင္ ေရာဂါ စစ္ေဆးသင့္ ပါတယ္။ ။
ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂) 
By ျမ၀တီ

0 comments:

Post a Comment