(၁) မက်ိဳခ်က္ထားေသာ ႏြားႏို႔ျဖင့္ျပဳလုပ္သည့္ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ
မက်ိဳခ်က္ထားသည့္ ႏြားႏို႔တြင္ E.coli ႏွင့္ Listeria ေရာဂါပိုးမ်ား
ပါ၀င္ႏိုင္သည္။ က်ိဳခ်က္ ထားေသာ ႏြားႏို့ႏွင့္ႏို့ထြက္ပစၥည္းမ်ားကိုသာ
စားသံုးပါ။
(၂) ဆူရွီ
ဂ်ပန္အစားအစာ ဆူရွီလိပ္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ငါးအခ်ိဳ႕မွာ အစိမ္းသက္သက္ျဖစ္ေစ၊
မက်က္ တက်က္ျဖစ္ေစ ထည္႔သြင္းထားသည့္အစာမ်ားျဖစ္ ၾကသည္။ အသားစိမ္း၊
ငါးစိမ္းမ်ားတြင္ ကိုယ္၀န္ကိုထိခိုက္ေစသည္႕ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္
ကပ္ပါးပိုးမ်ားပါ၀င္ႏိုင္သည္ျဖစ္ရာ က်က္ေအာင္ ခ်က္ၿပီးမွ စားသင့္သည္။
(၃) ပင္လယ္စာ
ခ႐ု၊ ကမာ၊ ဂံုး၊ ကင္းမြန္တို႔တြင္ vibrio ေရာဂါပိုးပါ၀င္တတ္ၿပီး က်က္ေအာင္မခ်က္ပါက အႀကီး အက်ယ္ ၀မ္းပ်က္ေစသည္။
(၄) ပင္လယ္ငါး
ငါးမန္း၊ မက္ကရယ္ငါး၊ ဆာမြန္ ငါး၊ ပုစြန္ဆိတ္တုိ႔တြင္ မာက်ဴရီပါ၀င္ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ပင္လယ္ငါးေရွာင္သင့္သည္။
(၅) လက္ၫႇစ္ေဖ်ာ္ရည္
လက္ၫႇစ္ေဖ်ာ္ရည္မ်ားသည္ လတ္ဆတ္ၿပီး ဓါတုပစၥည္းပါ၀င္မႈနည္းပါးေသာ္လည္း
E.coli ပိုး ပါ၀င္ႏိုင္သည့္အတြက္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ ခ်ိန္
ေသာက္သံုးရန္မသင့္ေတာ္ေပ။
ေဇာ္ကို
Source:foodsafety.gov
Health Updates Journal
0 comments:
Post a Comment